Az egész gyermek olyan, mint egyetlen érzékszerv, minden hatásra reagál, amit emberek váltanak ki belőle. Hogy egész élete egészséges lesz-e vagy sem, attól függ, hogyan viselkednek a közelében.

Őszköszöntő 2017.

Az Őszköszöntő rendezvényünket Bodogláron tartottuk, a Tartós szegfű tanösvényen...


Kiskunmajsai Napsugár Óvodában minden évben megrendezésre kerül az „ŐSZKÖSZÖNTŐ” nevű rendezvény, ebben az évben  a Dottóval Bodoglárra a Tartós szegfű Tanösvényre tettünk kirándulást. A Tourinform iroda egyik munkatársát kértük meg, hogy legyen a túra során az idegenvezetőnk.

A célunk az volt ezzel a kirándulással, hogy a gyermekek ismerkedhessenek a szűkebb és tágabb környezetükkel, legyen ismeretük arról, hogy milyen fák, virágok lelhetőek fel a közelükben, tapasztalják meg az őszi erdő színeit, állapotát, érezzék az erdő és az avar jellegzetes illatát. Lássák a világot egy másik szempontból is, ahhoz képest , ahogy nap mint nap szembesülnek vele, vigyázzanak a környezetük, a természet értékeire, becsüljék meg azt, pozitív módon tekintsenek a körülüttük lévő világra. Bővüljön ismeretük a Nemzeti Park és a természetvédelemi terület fogalmaival, mit jelent ez, mit szabad és mit nem szabad ott csinálni, pl.: nem szabad hangoskodni, szemetelni, letérni a kijelölt útvonalról, letépni/letaposni a növényeket, járművel behajtani a védett területre. Fontos óvodáskorban, hogy környezettudatosságra neveljük a gyerekeket.

A kirándulásunk alkalmával az idegenvezetőnk ismertette a napi programot, hogy milyen növényeket láthatunk majd, pl: Tartós szegfűt, Közönséges borókát, Ezüstnyárfát, Fehér nyárfát, Kocsányos tölgyet, Galagonyát. A Galagonya kapcsán elmondtuk közösen Weöres Sándor: Galagonya című versét. Valamint még megismerkedhettünk Szamárkóróval, Kései szegfűvel, számos más növénnyel, gombát vizsgáltunk nagyítóval, gyűjtöttünk tobozt és leveleket.

A homokfelszín és a növényvilág védelme érdekében egy 500 méter hosszú pallósoron juthattunk el a buckatetőn lévő megfigyelő toronyig, ahonnan szemet gyönyörködtető látvány tárult elénk: borókás-nyaras ligetek, lankás homokbuckák és galagonyák váltakoztak. Az ösvény innen egy telepített fenyő ültetvény sorai között vezetett, mígnem eljutottunk a hátsó pallósorig, ahol megálltunk gyönyörködni a tájban. Majd egy tereplépcsőt megmászva juthattunk fel a hátsó kilátóhoz, melyet tartós szegfűk vettek körbe, itt is megálltunk kicsit nézelődni, leültünk, majd visszafordultunk és ugyanezt az utat a távolabbi kilátónál való megállás nélkül tettük meg. A túra végén megálltunk egy tisztáson, ahol padok, asztalok voltak és még kuka is, hiszen nem szemetelünk temészetvédelmi területen. Itt tudtak inni, enni, csemegézni a gyerekek, leülni kicsit pihenni a pokrócokra, amit vittünk. Mi is vittünk ki vizet, az ennivalót a gyerekek hozták magukkal otthonról. A gyermekek érezték, hogy megnyugtató és kellemes kint lenni a természetben,  sok izgalmas dolgot lehet csinálni pl.: kirándulni, madárdalt hallgatni, nagyokat szippantani a friss és tiszta levegőből, megfigyelni az állatokat.

Figyelembe vettük a gyermekek egyéni életkori sajátosságait és tűrőképességét, ezért hangzott el a rövid ismertető a túra előtt, gyermekek értelmi fejlettségének megfelelő szinten és hosszúságban.

A kötött program után szabadprogram keretében volt még a gyermekeknek ideje játszani, labdázni, futkározni, bogarakat keresni és vizsgálni, a természetben gyönyörködni.

 A gyermekek szemén és arcán lehetett látni a rácsodálkozást, azt hogy a hétköznapitól teljesen eltérő helyre jutottak el. Örömmel kérdezgettek az ott található növényekről, gombákról pl.: Meg lehet enni? Ez mi?

A kirándulás alkalmával bővült ismeretanyaguk, szókincsük, rálátó képességük, alkalmazkodóképességük.  Az összetartozás érzése, fontossága is szerepet kapott, hiszen a nagy területen nem hagyhatták el a felnőtteket és társaikat. A szabálytudat és feladattudat gyakorlása is helyet kapott a nap folyamán, hiszen a kijelölt útvonalról nem szabadott letérni.

Tudatosan segítettük a gyermekek számára a helyes, kulturált viselkedési forma alapelemeit, hiszen a túra során találkoztak tiltott cselekedeteket jelző piktogrammokkal, melyeket vagy önmaguktól vettek észre, vagy felhívtuk rá a figyelmüket.

Köszönjük a Tourinform iroda munkatársának az idegenvezetést, valamint a Polgármester Úrnak, hogy lehetővé tette számunka a Dottóval való utazást.

A jövőben is szeretnénk hasonló kirándulásokat szervezni, más évszakban is - szülők bevonásával, hiszen ez jó lehetőség lenne a szülő-pedagógus közötti jó kapcsolat ápolására.

 

 

 


2017-10-25 19:47


Vissza